Dwutlenek siarki: jak zdjąć ten konserwant z żywności

Jak się pozbyć dwutlenku siarki z żywności

Nowoczesne życie…

Wygodne, przyjemne, bywa i luksusowe.

Tak, to wszystko dobre wieści.

Ale jedno mnie martwi. Mianowicie – im dalej w przyszłość, tym bardziej w chemię…

Fungicydy, herbicydy, insektycydy. Biostymulatory, fumiganty, rodentycydy. Arsen, kadm, ołów.

Według Agencji Ochrony Środowiska ze Stanów Zjednoczonych – na świecie przemysł spożywczy zużywa 2 miliardy 359 milionów TON pestycydów i środków ochrony roślin. Rocznie.

Kurza stopa…niemało!

Ktoś, kto myśli, że się zdrowo odżywia i trzyma dietę, nieświadomie może sobie robić kuku. Bo choć konserwantów jest wiele, dziś w żywności króluje dwutlenek siarki – o którym chciałem uciąć pogawędkę. Temat pokryty milczeniem, które wypada przerwać.

Wpływ dwutlenku siarki
na zdrowie człowieka

Bo widzisz, dwutlenek siarki to nie jakaś tam dyrdymałka. Podręczniki od chemii mówią wyraźnie: «trujący dla człowieka i zwierząt».

Niektórzy ludzie, w szczególności chorzy na astmę, są uczuleni na dwutlenek siarki. Klinika Cleveland donosi, że substancja ta rodzi symptomy astmy typu świszczący oddech, ogólne trudności w oddychaniu, a u poważnie chorych – nawet reakcje zagrażające życiu.

Według Brytyjskiego czasopisma chorób klatki piersiowej, jeden na dziewięciu astmatyków twierdzi, że symptomy astmy się nasilają po wypiciu napoju gazowanego z dwutlenkiem siarki w składzie.

Oczywiście nie tylko astmatycy powinni uważać na ten konserwant w żywności. Na przykład osoby z problemami jelitowymi również powinny się mieć na baczności. Przedawkowany wywołuje jelitowy Armageddon i nudności.

Najgorszy przy tym jest fakt, że produkty konserwowane dwutlenkiem węgla, tracą mnóstwo składników odżywczych, a wraz z nimi walorów smakowych. Weź opakowanie suszonych owoców z dodatkiem dwutlenku węgla, drugie bez. Otwórz i porównaj zapachy. Owoce niezakonserwowane pachną o niebo lepiej! Czy muszę dodawać, że i smakują lepiej?

Skrytobójca bakterii

Jak mówiłem, w podręcznikach chemii czytamy, że dwutlenek siarki jest trujący dla ludzi i zwierząt. To czemu pokrywa się nim żywność? Bo w dodatku do ludzi i zwierząt, jest „trujący” również dla bakterii.

Jeśli bakterie nie mogą zdrowo się chować, produkt ma dłuższy termin przydatności, a o to przecież się rozchodzi. Producentom.

Jasne, jasne – bezpieczne dawki nie rodzą skutków ubocznych. Ale gdy ktoś wpycha w siebie siarkę codziennie? Zdrówko staje pod znakiem zapytania!

Jak się pozbyć dwutlenku siarki
z suszonych owoców

Tak czy owak, jest sposób, aby usunąć siarkę z rodzynek i innych bakalii. Łatwy jak abecadło, tani jak majtki w lumpeksie. Posłuchaj:

Siarka dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego…wystarczy moczyć swoje ukochane rodzynki czy morele w kranówce!

Pff, kaszka z mlekiem.

Jedyny mankament: czas moczenia. Otóż potrzeba dwóch godzin, aby porządnie spłukać siarkę – i to jeszcze wymieniając wodę co 30 minut, najlepiej by było.

Hej, jest i szybszy sposób. Tadam: wybierać produkty bez siarki!

Ktoś powie: «ale Tomek, ceny produktów bez konserwantów mnie odstraszają».

Na co ja powiem: «towarzyszu, jedyne, co winno Cię odstraszać, to ryzyko, jakie chemia w żywności za sobą pociąga. Jesteś tym, co jesz, powiadają. Jeśli dziś oszczędzasz na zdrowym odżywianiu i diecie, później odłożone moniaki wydajesz na leki».

Zresztą . . . czy przypadkiem nie dostajemy tego, za co płacimy?

Podpis Tomasza

Kliknij, jeśli artykuł ci się podoba

Komentarze

  1. Karolina napisał:

    Czy producenci mają obowiązek informować na opakowaniu o tym, że użyli dwutlenek siarki? Czy jest to raczej obligatoryjne?

  2. Romek napisał:

    Witam
    Ostatnio kupilem w lidlu kluski śląskie i w składnikach napisano XE zasiada dwutlenek siarki…. Przyznam szczerze ze nie wiem czy to bezpieczne jedzienie

  3. Basia napisał:

    Do wina też dodawane są zwiazki siarki. Jak się ich pozbyć? Czy np. gotując wino przez kilka minut usuwane są z niego te substancje? Wiem, że przez takie gotowanie „ucieka” z wina alkohol, ale jak z jest z siarką? To ważne, gdyż robię tzw wino pietruszkowe na serce dla starszej osoby.

Skomentuj

*

Przeczytaj poprzedni wpis:
Instrukcje obsługi człowieka niezbyt zdrowego

Jeśli masz perfekcyjne zdrowie – jesteś wolny, nie musisz czytać tego artykułu. Ale jeśli czujesz, że (mimo zdrowego odżywiania i...

Zamknij